JADŁOSPIS            22-26 02.2021

 

22.02.2021 – PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE
Chleb żytni, chleb słonecznikowy, masło, wędlinka, ser żółty, sałata, pomidorki koktajlowe, ogórek, kawa z mlekiem. (alergeny:1,2,3,7). 

OBIAD
Zupa z soczewicy(mięso drobiowe, ziemniaki, włoszczyzna, pomidory, przyprawy) makaron penne z sosem bolognesse (mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy) soczek wiśniowy, ananas, (alergeny 1,2,3,6,7)

23.02.2021 – WTOREK

ŚNIADANIE
Chleb żytni, chleb słonecznikowy, masło, pasztet, twarożek, jajko smażone, ogórek, pomidor, herbatka z cytrynką (alergeny:1,2,3,7) .                                                                                      

OBIAD
Zupa kalafiorowa (mięso drobiowe, ziemniaki, włoszczyzna, śmietana, przyprawy) pieczeń z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym, modra kapusta gotowana,  soczek owocowy, suszone owoce, (alergeny 1,2,3,6,7,10).

24.02.2021 – ŚRODA

ŚNIADANIE
Chleb żytni,  masło, parówki na ciepło z ketchupem, herbatka owocowa, (alergeny:1,2,3,7) .                                                                                      

OBIAD
Zupa krupnik (mięso drobiowe, ziemniaki, włoszczyzna, ) , fasolka po bretońsku (kiełbasa zwyczajna, koncentrat pomidorowy, przyprawy), ziemniaki puree, soczek malinowy,  woda, serek waniliowy homogenizowany, (alergeny 1,2,3,6,7).

25.02.2021 – CZWARTEK

ŚNIADANIE
chleb żytni,  chleb słonecznikowy, masło, ser żółty, ser biały,pomidor, ogórek, papryka, herbatka z cytrynką, (alergeny:1,2,3,) .                                                                                     

 OBIAD
Rosół z kury makaronem, (mięso drobiowe, włoszczyzna, przyprawy) ryż jaśminowy, kurczak w potrawce, jarzynka z marchewki i groszku, soczek wiśniowy, gruszki, (alergeny 1,2,3,6,7).

26.02.2021 – PIĄTEK

ŚNIADANIE
chleb żytni,  chleb słonecznikowy, masło, pasta jajeczna, powidła, pomidor, ogórek, kakao, (alergeny:1,2,3,7) .                                                                                                              

 OBIAD
Zupa ogórkowa, (mięso drobiowe, ogórki kiszone, włoszczyzna, ziemniaki, przyprawy), pierogi ruskie z masełkiem i cebulką (ziemniaki, ser biały, mąka, jajka), kompot owocowy, jabłko, (alergeny 1,2,3,6,7).

 

 

 

 

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Podstawa prawna: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Drogi Rodzicu/Opiekunie W naszej kuchni używane są produkty, które zawierają alergeny pokarmowe oraz produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW lub MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY wymienione poniższe:

Alergen wg rozporządzenia – produkty:

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN ( PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ):  mąka pszenna, tortowa, żytnia, płatki owsiane, kukurydziane, ryżowe, kuskus,  otręby owsiane, otręby pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo pszenne, kasza (jęczmienna, manna, kukurydziana, jaglana, gryczana, pęczak) makaron,  bułka tarta, groszek ptysiowy, grzanki, kawa inka, biszkopty, ryż, ciasta, kisiel, rodzynki.      2. MLEKO: leko, masło, margaryna,  jogurt, maślanka, kefir, twaróg – ser biały, śmietana, kisiel, budyń, wędlina.    3.JAJA: jaja, biszkopty, krakersy, makaron jajeczny , ciasta, wypieki.    4 .RYBY: ryby surowe- mrożone, ryby przetworzone-konserwy rybne(tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach, łosoś w oleju lub pomidorach).   5.SOJA:fasola, groch, soczewica.    6.SELER: seler jako korzeń i łodyga dodawany do zup i surówek, wędliny.    7. GORCZYCA: musztarda, wędliny, produkty mięsne, przyprawa carry, mieszanki przypraw.                 8. NASIONA SEZAMU: ziarno sezamowe, bułki, płatki śniadaniowe, rodzynki, żurawina.    9. SKORUPIAKI: brak.    10. ORZECHY:produkty z orzechami – krem, wypieki, ciasta, desery, wiórki kokosowe.    11. DWUTLENEK SIARKI: owoce suszone – szczególnie te które muszą zachować jasny kolor np.morela.                  12. ŁUBINYbrak.   13.OERZESZKI ZIEMNE:  masło arachidowe, bakalie.  14. MIĘCZAKI: brak

 Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy świeże oraz suszone: bazylia, oregano, lubczyk, kurkuma, kolendra, kardamon, imbir, czosnek niedźwiedzi, kminek, goździki, koperek, liście laurowe, majeranek, pieprz, tymianek, koperek, papryka słodka, suszone pomidory. Zgodnie z informacjami od producentów ziół suszonych, mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, soi, selera, gorczycy. Intendentka: Sylwia Stróżyńska